NiCo Dental Esztétikai Fogászat Budapest

Állkapocsízületi panaszok kezelése

Az állkapocsízület a koponya egyetlen ízülete, melynek funkciója az állkapocs koponyához rögzítése mellett az állkapocs elmozdulásának lehetővé tétele. Az állkapocsízület normális működése a rágás elengedhetetlen feltétele. A lakosság kb. fele szenved valamilyen fokú állkapocsízületi betegségtől, sokan úgy, hogy egyáltalán tudomásuk sincs róla. A reggeli nyakfájás, karzsibbadás, görcsös rágóizmok, az alvás utáni fáradtságérzet mind-mind tünete lehet állkapocsízületi diszkomfornitásnak. Még ha orvoshoz is fordul az illető, a háziorvosok sem gondolnak egyből arra, hogy rágóizületi probléma áll a dolgok hátterében. Az állkapocsizületi problémák diagnóziásnak felállítása még egyszerű fogorvosi vizsgálattal sem lehetséges, csakis a gnatológiában jártas szakorvosok harapás analízis vizsgálata alapján lehet feállítani a biztos diagnózist. Az állkapocsízületi panasz igencsak összetett fogászati probléma, de kellő időben felfedezve maximálisan helyrállítható az optimális állkapocs helyzet.
Az állkapocsízületi megbetegedések alatt az állkapcsot a koponyához rögzítő ízület illetve a rágókészülék rendellenes működését értjük, valamint az ezen területeket érintő panaszokat soroljuk ide. Számos állkapocsízületi panasz fordulhat elő, melyek gyógyításában illetve kialakulásuk megelőzésében állunk a minket felkeresők rendelkezésére.

Melyek azok a jellegzetes panaszok a kórkép kialakulásában, amire felkapja a fejét a páciens?

  • az állkapocsízület környékét, a rágóizmokat érintő fájdalom, mely kivetülhet a fül, halánték, homlok területére, de akár a fogakba, tarkóba, nyakizomba is kisugározhat
  • az állkapocs mozgatása során tapasztalható kattogás, ropogás, csikorgás és az ezekből származó fájdalom
  • az állkapocs rendellenes mozgása, mely lehet korlátozott mozgásintervallum, de lehet túlzott mértékű állkapocs mozgás egyaránt, de ide tartozik minden más szabálytalan irányú állkapocsmozgás is

A probléma oki hátterének feltárása a kezelés első lépése. De mik a legfőbb okok?

  • Napjainkban a vezető ok a stressz és az un. parafunkciók, az ízületi szalagok lazasága, az állkapocsízület működését befolyásoló szabálytalanságok.
  • Szabálytalan fogérintkezés, mely túlterheli az állkapocsízületet, s ebből adódóan rendellenes állkapocshelyzet alakul ki. Olykor a rágóizmok próbálják ideig-óráig kompenzálni a szabálytalan fogérintkezésből adódó rendellenes állkapocstartást, majd egy idő után kifáradnak és rágóizom fájdalom jelentkezik.

Mit nyújtunk pácienseinknek az állkapocsízületi panaszok megelőzése érdekében?

Az állkapocsízületi panaszok megelőzésében elengedhetetlen fontosságú azoknak a szabálytalanságoknak a felismerése és kezelése, melyek ellátás nélkül a rágóízületi működés elégtelen voltához vezetnek. A helyes állkapocsízület és rágóizom működés helyreállítsa az optimális pozíciónak megfelelő restaurációt jelenti, melynek eszköze az un. arcív és az artikulátor. Egyrészt rögzítjük tehát a felső állcsont optimális helyzetét, másrészt egyénre szabott artikulátort alkalmazunk a pótlás elkészítésére. Személyre szabott restaurációnk célja a hosszú távú tartósság garanciája, s mindemellett megjegyeznénk, hogy rendelőnk a funkcionalitáson túl az esztétikai szempontokra is kiemelt figyelmet fordít, a harmonikus arcberendezés fenntartása érdekében. Állkapocsízületi panasz esetén célunk az un. komprehenzív helyreállítás, azaz a fogazat, állkapocsízület és rágóizmok egységben történő vizsgálata, és az állkapocsízületi panaszok kezelési tervének ezt figyelembe véve való felállítása.

 
Állkapocsízületi panaszok kezelése:MennyiségÁr (Ft)
Fogszorítás és következményeinek kezelése NTI-TSS készülékkelalkalom65.000
Éjszakai harapásemelő sínsín22.000