NiCo Dental Esztétikai Fogászat Budapest

Csapos felépítések, fogpótlás előkészítések

A letöredezett, gyökérkezelt fogak esetében alkalmazzuk a csapos felépítést, melynek célja, hogy megerősítse a fogakat, ellenállóbbá tegye, és biztosabb elhorgonyzást hozzon létre a fogra készítendő koronának. Csak koronák alá készítünk csapos felépítést, egy tömést vagy betétet a csap sem tud megtartani. Gyökértömést a rendeltetésnek megfelelő fúróval távolítjuk el a gyökércsatornából, és a helyére beragasztjuk a csapot, mely lehet szénszálas vagy fém. Csapos felépítés karbonszálas csappal: a szénszálas azért jobb, mert nagyobb a rugalmassága és kevésbé van repesztő hatással a foggyökérre (általában az előbbit szoktuk javasolni).

Fém csapos felépítés

Az öntött fém csapos felépítést akkor választjuk, ha hosszú gyökerű, de koronai résszel szinte egyáltalán nem rendelkező fogat szeretnénk megtartani és kihúzás nélkül. Fém csapos felépítés előnye, hogy a fém csap lenyomat alapján készül, tehát maximálisan pontosan fog illeszkedni a csatornába, biztos ragasztást biztosítva a korona számára. Nem kell a koronai darabot felépíteni, mivel ezt egybe önti a technikus a csappal, ez az előnye egy lepusztult koronai taggal rendelkező fogban. Fém csapos felépítés hátránya a fémes színe, ezért egy esztétikus teljes kerámiából készült korona alá ellenjavalljuk, mivel áttetszik rajta a fekete fém szín.

Korona levétel pillérfogról

Régi vagy rosszul záró hidak, koronák cseréje esetében az első lépés a korona vagy híd eltávolítása a fogakról. Korona levétel pillérfogról leggyakrabban levágással történik, átmetszve a kerámiát és az alatta lévő fémet, majd lefeszegetve a művet a pillérfogakról. Ha már a fogmű meglazult és könnyen eltávolítható, egy megfelelő műszerrel lekocogtatható a fogakról.

Cirkónium csapos felépítés

A csapos felépítésnél leírtak alapján készül a cirkónium csap is, a különbség csupán annyi, hogy egy rendkívül ellenálló anyag az alapja, mely fém keménységű, ám ugyanakkor a szénszálas csap rugalmasságával is rendelkezik. Speciális gép faragja ki, ennek köszönhetően tökéletes pontosságú. Cirkónium csapos felépítés is fehér színű anyagból készül, ezért cirkónium korona alá egy letört frontfogra ideális megoldást jelenthet, mint elhorgonyzás, mint esztétika szempontjából.

Fémkerámia fogpótlások, fémkerámia koronák:MennyiségÁr (Ft)
Csapos felépítés Glassix karbonszálas csappaldarab30.000
Fém csapos felépítésdarab30.000
Cirkónium csapos felépítésdarab55.000
Korona levétel pillérfogróldarab3.500