NiCo Dental Esztétikai Fogászat Budapest

Fémlemezes fogsor (teleszkóp elhorgonyzású)

Felső teleszkóp elhorgonyzású fémlemezes fogsor

Ez a rendszer az, amit a primer és a szekunder teleszkópos koronák a helyére illesztenek. Felső teleszkóp elhorgonyzású fémlemezes fogsor is egy részleges kivehető fogsor, mely kívánatosabb, ha fém alaplemezzel készül, melyhez majd a műanyag pótfogak illeszkednek. Azért szükséges a fémlemez, mivel a teleszkópos koronák egymásról való leválasztása igen nagy erőt igényel (egy „egyszerű” műanyag fogsor eltörne). Készülhet az alaplemez arany hálóból is, nem tanácsos felső állcsontnál, mivel a gravitáció lefele húzza a protézist a súlyos arany miatt. Ha a teleszkóp koronák is aranyból készülnek, akkor az alaplemezt is ajánlatos abból készíteni, mert akkor nem kell hegeszteni, csak forrasztani a szekunder teleszkópos koronát az arany hálóhoz.

Alsó teleszkóp elhorgonyzású fémlemezes fogsor

Alsó teleszkóp elhorgonyzású fémlemezes fogsor esetében még ésszerűbb a fémlemez, mert ez súlyánál fogva is helyére nyomja a fogsort, besegít a gravitációs hatás, azon felül, hogy biztonságosan leemelhető a fog nélküli állcsontról és ugyanoda vissza is helyezhető, mindezt anélkül, hogy a nagy erőhatás miatt eltörne. Ugyanazt a képletet képviseli, mint a felső fémlemezes fogsor, csak az alsó gerincen. Alsó fogsor nagyobb rágóerőknek van kitéve, ezért alsó teleszkóp elhorgonyzású fémlemezes fogsor tartósabb is lesz, nem törik el evés közben. Készülhet fémlemez helyett arany hálóból az alaplemez, kevésbé jobb, nehezebb is lesz, a fémből készültnél, viszont ha a teleszkóp koronák is aranyból vannak, nem kell hegeszteni, csak összeforrasztani a szekunder teleszkóp koronát az arany hálóval.

Lézeres forrasztási díj (a két fémfelszín között plusz aranyár)

Készülhetnek a primer és szekunder teleszkópos koronák aranyból is. Ennek az az előnye, hogy puhasága és a nemesfém simulékonyságának köszönhetően jobban, pontosabban illeszkedik magához a lecsiszolt foghoz is, illetve egymáson való elcsúszáskor a súrlódási erő sokkal nagyobb, mint a fém esetében. Ilyenkor viszont a protézis alaplemeze nem muszáj aranyból készüljön, egyrészt mert az arany igencsak költséges a páciens számára, másrészt meg az arany tömörsége miatt, annyira súlyos lehet, hogy a felső állcsonton még a teleszkópos koronák súrlódási ereje sem tartaná fent. Valamint az alsó állcsonton kóros mértékben nyomná a csontot és a nyálkahártyát, súlyos elhalásokat okozva ezzel. Ezért az alaplemezt ebben az esetben is fémből szokás készíteni. Mivel a szekunder teleszkópos korona a protézis részben rögzül, össze kell forrasztani a fémmel. Egy nemesfém ötvözet egy nem nemesfém ötvözettel csak sajátos lézeres módszerrel hegeszthető össze, amelyhez még plusz adalékként aranyat is kell felhasználni. Ezért van az lézeres forrasztási díj külön számolva.

Primer teleszkóp korona

A teleszkóp koronák is rejtett rögzítő elemek. Teleszkópos protézist akkor készítünk, ha az állcsonton 1-3 fog maradt csak, és ezek annyira stabilak, hogy szükségtelen kihúzni őket, viszont nem elegendőek egy rejtett elhorgonyzású részleges protézis készítéséhez, itt a teleszkópos rendszer jól tud funkcionálni rajtuk. Primer teleszkóp korona leginkább a Matrioska-babákhoz lehet hasonlítani, egy nagyobb és benne egy kisebb baba módjára. A kisebb baba felelne meg a primer teleszkóp koronának, amely a lecsiszolt csonkra lesz felragasztva, erre pattan rá (nagy súrlódással) a szekunder rendszerű teleszkópos korona, a nagyobb babát képviselve. Ezek a primer teleszkóp koronák készülhetnek aranyból is, ez növeli a költségeket és egy speciális hegesztést kell alkalmazni a technikusnak, hogy a nemesfémet a sima fémhez forrassza, ami ugyancsak felárat generál. A tapasztalat az, hogy a fogászati fémből készült teleszkóp koronák is ugyanolyan jól funkcionálnak, mint az aranyból készültek, és ebben az esetben még hegeszteni sem kell.

Szekunder teleszkóp korona

Teleszkóp koronák is rejtett rögzítő elemek. Teleszkóp protézis akkor készül, ha az állcsonton 1-3 fog maradt csak, és ezek annyira stabilak, hogy szükségtelen kihúzni őket, viszont nem elegendőek egy rejtett elhorgonyzású részleges protézis készítéséhez, itt a teleszkópos rendszer jól tud szuperálni rajtuk. A teleszkóp protázis rendszert leginkább a Matrioska-babákhoz lehet hasonlítani, egy nagyobb és benne egy kisebb baba módjára. A nagyobbik Matrioska-babát képviseli, mely rögzítve van a protézisben. Szekunder korona kattan rá a primerre, ezáltal helyére ültetve a protézist, és a súrlódó erő révén nem engedve, hogy a protézisrágás közben elmozduljon. A szekunder teleszkóp korona is készülhet aranyból, viszont itt egy speciális hegesztéssel kell összekapcsolni a sima fém alaplemezt a nemesfém teleszkóp koronával.

Kivehető fogpótlások:MennyiségÁr (Ft)
Primer teleszkóp koronakorona29.000
Szekunder teleszkóp koronakorona29.000
Felső teleszkóp elhorgonyzású fémlemezes fogsorfogsor110.000
Alsó teleszkóp elhorgonyzású fémlemezes fogsorfogsor110.000