NiCo Dental Esztétikai Fogászat Budapest

Fogágy-gyulladás kezelése lézerrel

A fogágy-gyulladás szinte mindig kialakul azoknál az egyéneknél, akik helytelenül és rendszertelenül tisztogatják fogaikat, de sajnos ez hajlammal örökölhető is, immunológiai okai is lehetnek a kialakulásnak. Első jele az ínygyulladás.
A gyulladt íny mechanikus megtisztítása – fogkőlevétel, polírozás, elálló tömés, koronaszélek elsimítása – sokszor elegendő lehet a gyulladás nagymértékű csökkentéséhez, ha ez elmarad mély és gyulladt ínytasakok alakulnak ki a fogak körül és azok mechanikus megtisztítása már kevés. A tasakok mélyén lappangó gyulladás következtében olyan sejtek termelődése indul el, melyek módszeresen elkezdik pusztítani a fogat körülvevő csontot. Ezért az ilyen fogak – ha a kezelésük elmarad, késik – előbb-utóbb meglazulnak és eltávolításra kerülnek. A fogágy-gyulladás jellemző tünetei között felsorolhatjuk a fogmosáskor jelentkező ínyvérzést, kellemetlen szájszagot, lilás-vörös, duzzadt fogínyt, kevésbé, jobban mozgatható fogat, fájdalmat, mely csak időnként, netán ráharapásra jelentkezik. Röntgenképen kimutatható a fogat tartó csontszerkezet kisebb-nagyobb mértékű pusztulása, kivehető a gyökér oldala mellett létrejött „tasak” formája.

Fogágy-gyulladás kezelése lézerrel: A lézer mellékterméke az ózon, ezt használjuk fel mi is a baktériumok ellen. A lézersugarat a vékony optikai szál segítségével eljuttathatjuk a tasakok legmélyére, minden pontjára. A nagy teljesítményű lézersugár elpusztítja a mélyen megbúvó baktériumokat, elpárologtatja a beteg szöveteket, biostimuláló hatása révén a csontban elindítja a csontsejtek szaporodását. Az így kitisztított tasakban megszűnik a gyulladás, lehetővé válik a tasak feltöltődése csonttal, amely a fog újbóli megszilárdulásával járhat. A lézeres beavatkozást mindig megelőzi egy nagyon alapos mechanikus fogtisztítás, ami ultrahangos fogkő-eltávolításból, polírozásból, alapos zárt kürettálásból áll. Fogágy-gyulladás kezelése lézerrel is érzéstelenítésben történik ezért teljesen fájdalommentes. Egy- egy fog körül 2-3-szor 30-40 másodpercig szükséges a lézersugárral körbepásztázni. Ha teljes száj kezeléséről van szó, azt fél fogsoronként végezzük el, azaz az egész száj összesen négy alkalommal készül el (erre az elosztásra az érzéstelenítés miatt van szükség). A kezelést – foganként, kvadránsonként – összesen két-három alkalommal kell megismételni a legjobb hatás eléréséhez. Az elért hatást viszont fent kell tartani, ezért szükséges, hogy a kedves páciensünk nagyon alapos módon, a megbeszéltek szerint ápolja a fogait, illetve, hogy félévente megismételjük a kezelést. Teljes gyógyulásról a fogágybetegség esetében sajnos nem beszélhetünk, csak jól karbantartott foggyulladásról.

Fogágy-gyulladás kezelése lézerrel és ennek korlátairól: Sajnos természetesen a lézerkezelésnek is vannak korlátai, csak megfelelő indikáció esetén várható elfogadható eredmény. Egyes esetekben olyan immunológiai betegség van a háttérben, ami sajnos lézerkezeléssel sem orvosolható. Ilyenkor ugyanis a csontpusztulás nem elsősorban a fogágyat körülvevő felrakódások, baktériumok, gyulladásos szövetek következménye. Néhányszor fogkő, gyulladás sincs, a csont mégis szép lassan lebomlik a fog körül. Az immunrendszer elégtelensége miatt, lényegében gyulladás nélkül alakul ki a fogágypusztulás. Fogágy-gyulladás kezelése lézerrel meghosszabbítható a fogak élettartama, de sokkal kisebb hatású eredmény várható. Esetenként a fogágypusztulás már olyan mértéket ölt, hogy a fogat szinte már alig tartja más, mint a gyulladásos szövet, egészséges – még stimulálható csontszövet már eltűnt. Ilyenkor természetesen nincs mód a fog megmentésére. A fogágybetegségek megelőzésében a legfontosabb cél továbbra is a lehető legjobb szájhigiénia kialakítása, fenntartása. A hosszú távú, sikeres kezelés kulcsa a megfelelő gondozás megvalósítása, a 3-6-12 hónapos kontroll, a rendszeres professzionális kezelés végzése. Csak jól motivált betegek esetén várható siker.

Fogágy-gyulladás kezelése lézerrel alkalmazás egyszerre teljesíti a parodontális terápia egyes céljait: a gyulladásos elemek csökkentését, a hámréteg eliminálását és az új tapadás létrejöttét, a csontújraképződés feltételeinek megteremtését. Szabálytalan torlódott fogazat esetében is gyakran tapasztalható ínygyulladás és a későbbiekben fogágybetegség. Mivel a szabálytalan fogak alapos megtisztítása nem kivitelezhető, ezért ott pang a lepedék plakk, ínygyulladást idézve elő. Fogszabályozás révén a fogak sorba állíthatóak, ezáltal a foggyulladás is kiküszöbölhető, megszüntethető. Súlyos esetekben sebészileg feltárjuk az érintett területet és nyitottan, közvetlenül rálátva végezzük el a gyökérfelszínek letisztítását. Ezt nevezzük nyílt területnek. A letisztított felszíneket szabadon hagyva, az ínlebenyt a gyökércsúcsok felé eltolva varrjuk vissza. Így a csupaszon maradt fogfelszínek jobban tisztíthatóak és tisztán tarthatóbbak, viszont esztétikailag hátrányosabb. Ezen műtét elkerülése végett vezették be az ínytasak lézeres technikát, kényelmes a páciens számára, fájdalommentes, a fognyaki esztétikumát nem befolyásolja, mégis szembetűnő eredményeket láthatunk.

Fogászati megelőző kezelések:MennyiségÁr (Ft)
Fogágy-gyulladás kezelése lézerrel - 1 fognálfoganként5.500
Fogágy-gyulladás kezelése lézerrel - 2-nél több fognálfoganként3.800