NiCo Dental Esztétikai Fogászat Budapest

Fogászati megelőző kezelések (általánosságban)

Az ápolt megjelenés elengedhetetlen része az ép, egészséges fogsor. Életvitelünkkel, egy kis odafigyeléssel, törődéssel biztosíthatjuk életünk során fogaink védelmét. Fogazatunkra is igaz, hogy elsődleges a prevenció. A megelőzés alapja az éves fogászati ellenőrzés. A fogszuvasodás, fogágy betegségek korai stádiumban felismerhetők, nem beszélve a szájüregi daganatos elváltozásokról, így akár életmentő is lehet a rendszeres éves fogászati szűrés.
 
A fogászati megelezőző kezelések célja nemcsak a szebb mosolyt, de az egészséges fogazat  hosszú távon való megőrzése által elkerülhetők a fogászati gócok okozta szővödmények és a rossz fogak helyreállítását célzó drága, pénztárcát nem kímélő fogorvosi beavatkozások is. A szájüreget érintő krónikus gyulladásokat kiváltó baktériumok a véráramba kerülve testszerte gyulladást okozhatnak, mint szív- és érrendszeri megbetegedések, veseproblémák stb.

Egy szuvasodásnak indult fog sokáig nem okoz fájdalmat, azonban ha már elkezd fájni, akkor nagy a baj, s komolyabb beavatkozás válhat szükségess, úgy mint gyökérkezelés, foghúzás, fogpótlás stb.

A fogászati megelőző kezelések fajtái:

  • szájhigiénés tisztítás
  • fogkő eltávolítás
  • ózonkezelés
  • barázdazárás, ecsetelés

Szájhigiénés kezelés, fogkő eltávolítás
 
A szájhigiénés kezelés alapja fogak megtisztítása a lerakodott lepedékektől és fogkőtől. A lerakódások, foglepedékek baktériumokból és a közelében képződött kocsonyás anyagból állnak. A fogkő a nyál oldott ásványai anyagainak só formájában való kacsapodása által jön létre, sárgás-barna színű, kemény baktériumtelep. A lepedékek és a fogkő káros hatása abban mutatkozhat meg, hogy hozzájárulnak a fogszuvasodáshoz és fogínygyulladáshoz, így azok eltávolítása olyan preventív eljárás, mely a fogszuvasodás és ínygyulladás elkerülését célozza meg.
A fogínygyulladás első jele a fogmosáskor vagy erősebb mechanikai hatásra fellépő ínyvérzés. A fogíngyulladás legsúlyosabb formája, amikor az egész fogágyra kiterjed a gyulladás, un. fogágygyulladás (parodontitis) jön létre, ami a fogak meglazulásához, majd elvesztéséhez vezethet.
A szájhigiénia a fogászati megelőző kezelések első lépése, mert a további fogorvosi munka előfeltétele az ép, gyulladásmentes íny. A rendszeres fogászati kontroll során ezen alapvető szájhigiénés kezelésekre minden alkalommal sor kerül.

Ózonkezelés

A fúrással és fogállomány-eltávolítással járó fogszuvasodási kezelés mellett napjaink új szuvasodás-terápiája az un. ózonkezelés, mely az ózon gyógyító és fertőtlenítő hatását használja ki. A „HealOzone” nevű forradalmi kezelési eljárás az időben felismert szuvasodás teljeskörű meggyógyítására helyezi a hangsúlyt fúrás és tömés nélkül.

Az ózonkezelés menete

A kezelendő fogterület alapos megtisztítása után lézerrel bemérjük a szuvasodás okozta károsodást. A szuvas területet egy speciális műszerrel pár másodpercig erősen fertőtlenítő hatású ózonnal kezeljük úgy, hogy szilikonsapkát alkalmazunk a művelethez, hogy kizárólag a fog kezelendő részét érje csak ózon, ne kerüljön ki a levegőbe és a páciens ne lélegezze be. Az ózon anélkül  pusztítja el a szuvasodást okozó baktériumokat, hogy a fogállományt érintetlenül hagyja, nem roncsolja. Ezt követi az un. fluorid oldatos ásványosítás, amikor ásványi anyagokat és fluoridokat juttatunk a fogba, annak maradéktalan felépülése érdekében. Előfordul, hogy a páciens un. HealOzone szettet kap a fogorvostól, mellyel otthon tudja magának kezelgetni fogazatát. Ez a szett egy speciális fogkrémből, szájvízből és szájspray-ből áll, melyek magas koncentrációban tartalmaznak ásványokat (kálciumot, foszfátot, cinket) és mikroba-elleni hatóanyagokat. Az otthoni kezelés célja, hogy a fogállomány visszanyerje a fogszuvasodás által elvesztett ásványi anyagokat.

Barázdazárás

Az őrlőfogainkon a fogszuvasodás azok mély barázdáiból indul ki, hisz ezen barázdákban nagyon könnyen megtapadnak a baktériumok, s még igen kifinomult technikával is nehézkes ezeket eltávolítani. A barázdazárás a rágófelszín mélyebb pontjainak kitöltését célozza meg, elébe megy a bakteriális lerakodások kialakulásának. Ha nincs mély barázda, nincs őrlőfogi fogszuvasodás sem.
A barázdazárás gyerekkorban a legeredményesebb, s már az első maradandó őrlőfogak áttörésétől alkalmazható eljárás az őrlőfogak szuvasodás-biztossá tételére.

A barázdazárás folyamata

A kezelendő fogterület alapos megtisztítása után egy savas anyaggal kissé érdessé tesszük az érintett rágófelszínt, hogy jobban megtapadjon rajta a felvitelre kerülő záróanyag. Ecsetelő segítségével juttatunk a fogfelszín mélyedésébe ezt a folyékony, plasztikus anyagot, mely kitölti a barázdákat, s magától vagy egy speciális lámpa fényének hatására megszilárdul. Általában a négyes fogtól, a kisőrlőktől kezdve figyelhető meg fogazatunkon barázdált rágófelszín. A hetes és nyolcas nagyőrlők a leginkább érintettek, mert ezeket a legnehezebb fogmosás során elérni, megfelelően tisztítani. Optimális esetben az eljárás tíz évig védi az őrlőfogakat a szuvasodástól.