NiCo Dental Esztétikai Fogászat Budapest

Fogászati műtétek

Modern műszerállománnyal és a legkorszerűbb technikai megoldásokkal fájdalommentesen végzünk szájsebészeti beavatkozásokat, fogászati műtéteket. Szájsebészeti beavatkozások leggyakoribb esetei:

Betört gyökerek eltávolítása

A fogászati beavatkozások leggyakoribb formája a foghúzás, mely alapesetben nem jár sebészeti beavatkozással. Foghúzás (extractio) során helyi érzéstelenítésben a fogat eltávolítják a szájüregből. A foghúzás leggyakoribb oka az előrehaladott fogszuvasodás. Számos más oka lehet, pl. állcsontból előtörni nem tudó fog, fogszabályozás stb. A közhiedelemmel ellentétben, ha egy fog a húzás során eltörik az nem fogorvosi ügyetlenség miatt történik meg, hanem azért, mert a fog állományának pusztulása következtében megfoghatatlanná válik, s összeroppan. Természetesen a bent rekedt betört gyökerek eltávolítása elengedhetetlen, ez kisebb szájsebészeti beavatkozás keretében történik.

Gyökércsúcs-resectio

A gyökércsúcs-resectio a foggyökér csúcsán található gyulladásos góc sebészeti eltávolítása a terület feltárásával és kikaparásával. A fogászati góc olyan idült gyulladás, melyből baktériumok és az azok által termelt méreganyagok átkerülhetnek más szervekbe, számos betegséget kiváltva, pl. ízületek, látószerv, vese, szív gyulladásos folyamatai, bőrbetegségek stb. Ez a sebészeti beavatkozás a fog megtartását célozza, mintegy utolsó mentőöv a fogorvos számára a fog megmentésére. A beavatkozás az orvos a gyökértömött fog gyökércsúcsi részét eltávolítja.
A műtét menete: A műtéti területről készült intraorális kis röntgenfelvétel elkészítése után kezdődik a beavatkozás kivitelezése. A műtét előfeltétele a maradéktalan, szakszerű, alapos gyökértömés. A beavatkozás érzéstelenítésben zajlik. A fog gyökere feletti metszésből az orvos feltárja a fog gyökércsúcsi részét és a szükséges részt eltávolítja. Szükség esetén csontpótló anyag is helyezendő a keletkezett üregbe, majd az íny bezárását követően egy hét múlva varratszedéssel zárul a műtét. Fél év múlva kontrollröntgen javasolt.

Állcsonyt- és ínykorrekciós műtétek

Fogpótlás készítésekor előfordul, hogy a csontállományban vagy az ínyben korrekciós beavatkozás szükségeltetik a pótlás sikeres rögzítése, elhorgonyzása érdekében.

Bölcsességfog sebészeti eltávolítása

Bölcsességfogak általában nem szokványos fogak. Mivel a bölcsességfogak leghátul helyezkednek el, így nehezebben lehet hozzájuk férni, görbe, vékony gyökereik vannak, amelyek igen furcsa viszonyban vannak az arcüreggel vagy más fontos arctájéki képlettel. Funkcionális értéke minimális. Legutoljára és későn, csak 16-45 éves korban tör át az ínyen, vagy az esetek nagy százalékában át sem tör. Elhelyezkedése miatt nehezen tisztítható: hajlamosabb a szuvasodásra, mint a többi fog. A bölcsességfog eltávolítás szinte mindig műtétileg kell eltávolítani, maximális elővigyázatossággal, hogy ne sértsük meg a közelében lévő fontos képleteket. Bölcsességfog eltávolítás a szájsebészet feladata, ami lehet a bölcsesség fog, ciszta, állcsonttal összecsontosodott elő nem bújt fog, valamint, így végzünk egy rezekciót vagy arcüreg emelést is. Erre a beavatkozásra számos okból kerülhet sor. Gyakori jelenség, hogy helyhiány miatt nem tud kibújni az íny alól a bölcsességfog, azonban növekedése nem áll meg, ami akár állcsontciszta képzéséhez is vezethet. Előfordul, hogy a bölcsességfog csak részben töri át az ínyt, ilyenkor a fog és íny közötti tasakban gyulladások keletkezhetnek. Valamennyi fogászati műtét, szájsebészeti beavatkozás rendelőnkben fájdalommentes, kíméletes, betegorientált eljárás keretében valósul meg a páciens és a fogorvos folyamatos közreműködése mellett.

Szájsebészet, szájsebészeti beavatkozások:MennyiségÁr (Ft)
Gyökér eltávolítás-egyszerű beavatkozássalfoganként12.000
Gyökér eltávolítás-feltárásbólgyökerenként14.000
Gyökér eltávolítása szájsebészeti műtéttelgyökerenként15.000
Bölcsességfog eltávolítása-egyszerű beavatkozássalfoganként15.000
Bölcsességfog extrakció-kis mennyiségű csont eltávolítássalfoganként20.000
Bölcsességfog extrakció-nagyobb mennyiségű csont eltávolítássalfoganként25.000
Bölcsességfog extrakció-állcsonttal összecsontosodott fognálfoganként30.000
Gyökércsúcs resectiofoganként22.000
Gyökércsúcs resectio-retrográd gyökértömésselfoganként29.000