NiCo Dental Esztétikai Fogászat Budapest

Fogászati prevenciós tanácsadás felnőtteknek

A fogászati prevenció alatt értjük a szájüregi megbetegedések megelőzését, kialakulásuk kivédését, azaz egészséges állapot megtartását/megőrzését. Szájüregi betegséget jelent a fogszuvasodás, a fogágybetegség, illetve a lágy szövetek betegségei is. Fontos tudni, hogy a lyukas fogak, gyulladt íny, elhanyagolt fogazat számtalan általános betegséget képes kiváltani. A gyermekek a fájdalomtól nem tudnak aludni, fáradtak, tanulásban a figyelmük csökken, esetleg lázas állapot lép fel náluk, immunrendszerük is legyengül. Felnőtteknél sokkal masszívabb kórképek lépnek fel: hajhullás, szív- és vesebetegség, reuma, allergiás megbetegedések… Mindezen súlyos következmények elkerülhetőek egyszerűen, ha részt vesznek a fogászati prevenciós programban, és tisztázzák a fogorvosukkal, mi az, ami előidézheti, vagy fenntartja tüneteit. Viszont ez egy összetett probléma, mely komplex megoldást kíván. Ebben segít a személyre szabott fogászati prevenciós programunk. Célzottan, a páciensre vonatkozólag készítjük el, viszont megkülönböztetünk 3 fő rizikó csoportot: a gyermekeket, a felnőtteket és a terheseket/kismamákat, akik ki vannak téve a fogromboló folyamatoknak. Mindhárom programot továbbiakban együtt tárgyaljuk, mivel lényegében ugyanaz történik, kisebb eltérésekkel –a rizikó faktorhoz képest eltérően.
Az első találkozás alkalmával a fogorvos felméri, mi az oka a lepedékesedésnek, a fogkő kialakulásának, valamint a szuvasodásnak vagy a fogágybetegségnek. Készítünk egy személyre szóló tájékoztató, melyben tájékoztatjuk páciensünket, mi a jelenlegi státusza s milyen kezeléseket kell elvégeznünk, ahhoz, hogy a fogazat egészségesnek legyen tekinthető. Felsoroljuk az okokat és az ajánlott kezelési lépéseket. Jóváhagyó nyilatkozat aláírása esetén, alaposan kivizsgáljuk a nyál összetételét, a lepedék lerakódásának okát és mértékét. Alapos fogkő és lepedékeltávolítás után megfelelő fluoridbevitelt biztosítunk és a táplálkozás alapvető tényezőit tisztázzuk. Ez után következhet a helyes szájhigéné elmagyarázása, gyakorlása és az egyénnek megfelelő fogászati segédeszközök kiválasztása. Ha mindezeket sikerül szokássá tenni, a nyál normál pufferhatását visszaállítani és pótolni a fluorid hiányt, akkor már „csak” az elért eredményeket kell fenntartani. Féléves, rendszeres szűrővizsgálat alkalmával tudja a fogorvos leellenőrizni, hogy a beállított egészséges szájhigiénia továbbra is fenntartott-e.

Fogászati prevenciós tanácsadás terheseknek, kismamáknak

A terhes és szoptatós kismamák egy igen jelentős rizikó csoportot képviselnek, akiknél a szájüregük tisztán tartása, valamint a szájbetegségek megelőzése fontos feladat. Terhesség alatt nagyon megváltozik a szájüreg pH értéke, lepedékesedése, a hormonális változás miatt gyakran az íny is fájdalmasan begyullad, megnehezítve a fogak tisztítását. Ezért lényeges, hogy a terhes kismamák odafigyeljenek a szájhigiéniájukra.
Ezt figyelembe véve, segíteni szeretnénk a kismamáknak fogaik egészségének megőrzésében egy számukra kialakított prevenciós programmal, melynek keretén belül felmérjük a veszélyeket, erre felhívjuk a kismama figyelmét, és megkönnyítjük a helyzetüket.
Az első találkozás alkalmával a fogorvos felméri, mi az oka a lepedékesedésnek, a fogkő kialakulásának, a szuvasodásnak vagy a fogágybetegségnek. Készítünk egy személyre szóló értesítőt, melyben tájékoztatjuk páciensünket, mi a jelenlegi státusza s milyen kezeléseket kell elvégeznünk, ahhoz, hogy a fogazat egészségesnek legyen tekinthető. Felsoroljuk az okokat az ajánlott kezelési lépéseket. Jóváhagyó nyilatkozat aláírása esetén, alaposan kivizsgáljuk a nyál összetételét, a lepedék lerakódásának okát és mértékét. Alapos fogkő és lepedékeltávolítás után megfelelő fluoridbevitelt biztosítunk és a táplálkozás alapvető tényezőit tisztázzuk. Ez után következhet a helyes szájhigéné elmagyarázása, gyakorlása és az egyénnek megfelelő fogászati segédeszközök kiválasztása. Ha mindezeket sikerül szokássá tenni, a nyál normál pufferhatását visszaállítani és pótolni a fluorid hiányt, akkor már „csak” az elért eredményeket kell fenntartani.

Fogászati prevenciós tanácsadás gyermekeknek

A rizikócsoportba tartozó gyermekeknek ugyanúgy szervezünk prevenciós programot. Az első alkalommal állapotfelmérés történik, mikor is meghatározzuk, hogy a gyermeknek hány lyukas foga van, mik a fogmosási szokásai, láthatunk-e kóros lepedéket vagy valamilyen elváltozást. Ezek alapján elkészítjük a prevenciós kezelési tervet, melyet, ha a szülők elfogadnak, akkor mindjárt a második alkalommal el is kezdődik a kezelés. A kezelés több ülésben zajlik, melyek menete egyedi és a kezelési tervben részletesen ismertetett. Az utolsó alkalommal megállapítjuk, milyen gyakorisággal kell a gyermekkel a kontroll ellenőrzésekre visszajárnia, valamint megbeszéljük a következő időpontot. Ez a súlyosabb rizikófaktorú gyermekeknél általában az első évben havonta történik, közepesen veszélyeztetett gyereknél ¼-ed évente és az alacsony rizikócsoportba tartozók esetében meg félévente kell a kontroll-ellenőrzéseken megjelenni. Amennyiben ezt a prevenciós programot a gyermek végigviszi (szülői felügyelettel), lelkiismeretesen és alaposan gyakorolja, akkor garantáljuk, hogy nem lesznek újabb lyukas fogai,  kellemetlen szájszaga, gyulladt ínye vagy gyulladásos panaszai. Viszont a garanciát csakis akkor vállaljuk, ha a megbeszélt ellenőrzésekre a szülők mindig elhozzák a gyereket, valamint a fogorvos utasításait megfogadják, betartatják és ténylegesen el is végzik. Tehát a prevenciós program egy állandó felügyeletet igénylő tanfolyam, ahol egyénre szabottan foglalkozunk kizárólag csak az Ön gyermekével. Minimum 3-4-éves gyereket tudunk egy ilyen programba bevonni, ennél kisebbeknél csak tanácsadást tudunk végezni. Mivel a gyerekek odafigyelése és aktív (segítő) közreműködése is szükséges, így a fogorvosaink a programon belül motiválni is tudják őket, ám ha a kicsi ebben nem hajlandó együttműködni, akkor jó eredmény nem várható el a tanfolyamtól.
Kérjük, ha elszánták magukat a prevenciós programra, minden találkozásra és kezelésre, felkészítve hozzák kis pácienseinket, hogy ne féljenek a fogorvostól és tudják előre, hogy mi fog történni velük. Összesen 5 kezelés után fogászatunk garantálni tudja, hogy ha nem lép fel semmi váratlan esemény (egészségügyi, vagy genetikai) akkor a prevenciós tanfolyam hatására a fogazat sokáig kitűnő állapotban megóvható.

 
Fogászati megelőző kezelések:MennyiségÁr (Ft)
Fogászati prevenciós tanácsadás felnőtteknek5 alkalom25.000
Fogászati prevenciós tanácsadás terheseknek, kismamáknak5 alkalom25.000
Fogászati prevenciós tanácsadás gyermekeknek5 alkalom25.000