NiCo Dental Esztétikai Fogászat Budapest

Gyermekfogászat

Gyermekfogászat keretében a gyermekek fog- és szájbetegségeinek megelőzését és gyógyítását célzó fogászati beavatkozásokkal foglalkozunk, valamint felderítjük és orvosoljuk a gyermekek fogazati rendellenességeit. A gyermekfogászati ellátás komplex tevékenység, melynek legfontosabb része a megelőzés, a helyes táplálkozás, szájhigiéné, fogápolás és fogászati kontroll révén. Minden szülő szeretné, ha gyermeke fogsora szép, szabályos, egészséges lenne. Ennek érdekében elengedhetetlen, hogy a kisgyermek már tejfogazati korszakban megismerkedjen a fogorvosi rendelővel, a fogorvossal, akkor, amikor még nem szükséges számára semmilyen tényleges fogorvosi beavatkozás. Ezáltal elkerülhető, hogy az első alkalom traumaként hagyjon nyomot a gyermekben, s felnőttként ne rögzüljön benne az a sokakra jellemző hozzáállás, hogy csak akkor mennek fogorvoshoz, ha már fáj is a foguk. Az alábbiakban összefoglaltuk néhány gyermekkori fogászati kórkép rövid bemutatását és az alkalmazandó kezeléseket. Mindezek előtt azonban térjünk ki a tejfogakra és a fogszuvasodás kérdésére.

Tejfogak szuvasodása

A fogorvosnál tejfogazati korszakban tett látogatás során a fogorvos felméri a tejfogak állapotát, rendellenességeit, az esetleges szuvasodásokat. Már tejfogazati korszakban célszerű a fogváltás menetét fogorvosunkkal folyamatosan kontrolláltatni, hogy az esetlegesen későbbiekben szükséges fogszabályozás lehetőségeit egyeztessük a szülőkkel. A tejfogak szuvasodása bár gyors lefolyású, általában fájdalommal nem járó folyamat, azonban nem kevésbé fontos a tejfogak szuvasodásának kezelése, a további romlás megelőzése, tekintettel arra, hogy jónéhány rendellenesség (torlódás, deformálódás) megelőzhető azáltal, ha a tejfogak kiesésükig megmaradnak a fogazatban. A tejfogak szuvasodásának ellátása tömés vagy elcsiszolás alkalmazásával történik, ez utóbbi azt jelenti, hogy mintegy levágjuk a szuvas részt a fogról. Fogazatváltást követően is a leggyakoribb fogászati probléma gyermekkorban a fogszuvasodás, melynek tünetei sötét foltok a fogon, lyukas fog, a fog fokozott fájdalomérzékenysége, mely probléma akárcsak a felnőtt fogászatban ellátást, fogtömést igényel.

Gyermekkori fogszabályzás

A gyermekkori fogszabályozás szükségessége olyan esetekben merül fel, amikor rossz szokások vagy örökletes tényezők következtében akár az állcsontokat is deformáló fogazati rendellenességek alakulnak ki, mely szabálytalan fogazat azontúl, hogy esztétikailag zavaró és beszédhibát is okozhat, növeli a fogszuvasodási hajlamot s csökkenti a rágás hatékonyságát. A gyermekkori fogszabályozást vegyesfogazati időszakban, kisiskolás korban a legcélszerűbb elkezdeni. Ez az életkor a legoptimálisabb a helyhiány, a fogak torlódása, az állcsontok egymáshoz képest nem harmonikus illeszkedésében megnyilvánuló eltérések kezelésére, hiszen ekkor már látszódnak az állcsont- és harapási eltérések. Kisiskolás korban a legoptimálisabb fogszabályozó készülék kiválasztásával szép eredményt lehet elérni a még fejlődésben levő szervezetnél, mert a csontok és szövetek ebben az életkorban még gyorsabban képesek reagálni a változtatásokra. Kisgyermekkorban a fogszabályozás célja tehát a fogak, fogsorok és az arc harmonikus növekedésének kialakítása, a helyes növekedést akadályozó tényezők és rossz szokások kiküszöbölése.

Gyermekfogászat keretében orvosolandó gyermekkori szájbetegségek

  • Fejlődési rendellenességek (ajak- és szájpadhasadék, mely komplex orvosi ellátást igényel, lenőtt nyelv műtéti ellátása a nehezített beszéd és táplálkozás megkönnyítése céljából)
  • Gyermekkori fertőző betegségek (skarlát, kanyaró, bárányhimlő, mumpsz, herpeszvírus szájüregi tünetei stb.)
  • Gombás fertőzések, főképpen csecsemőkorban gyakori a szájpenész, mely fertőtlenítőszeres ecseteléssel könnyen gyógyítható.
  • Visszatérő szájfekélyek (aphta).
 
GyermekfogászatMennyiségÁr (Ft)
Szuvas tejfog első kezeléseelső alkalom10.000
Szuvas tejfog további kezelése (GC Tooth Mouse)2. alkalomtól4.000
Prevenciós barázdazárásfoganként12.000
Tejfog tömés kemopolimerizációs anyaggalfoganként10.000
Tejfog tömés fotopolimerizációs anyaggalfoganként12.000
Tejfog húzásfoganként8.000
Tejfog 'gyökértömése'foganként14.000