NiCo Dental Esztétikai Fogászat Budapest

Gyökérkezelés folyamata (elkezdés, feltárás, tisztítás, ideiglenes tömés)

A fog egy élő szervünk, melynek belsejében érző ideg helyezkedik el. Ha ez az idegszál irreverzibilisen begyullad, vagy akár elhal, ez igen erős fájdalmat tud okozni. Ilyenkor a gyökér kezelését (ideiglenes tömés) kell elvégezni a fogon, ami a gyulladt idegszál eltávolítását jelenti konkrétan. Együtt jár vele a csatorna sterilizálása és a hermetikus bezárása, a megfelelő tömőanyaggal (ideiglenes tömés). Ha ezt nem tesszük meg az ideg helyére baktériumok jutnak be, sőt ezen túlmenően akár a csontban is hozhatnak létre gyulladást. Súlyosabb esetben a véráramlatba kerülve létfontosságú szerveinkbe is képesek eljutni és ott gyulladásokat okozni.
Maga a gyökérkezelés több lépésben történik. Első alkalommal eltávolításra kerül az idegszál, átmossuk az üresen maradt csatornát, eltávolítjuk a szuvas részeket, elhalt szövetdarabkákat, feltágítgatjuk a csatorna falait, hogy a továbbiakban könnyedén vihessünk az üregbe szükséges gyógyhatású anyagokat. Végül egy gyógyszeres töméssel lezárjuk a fogat és hagyjuk gyógyulni (ez az ideiglenes tömés).
 

Gyökértömés eltávolítása

Esetenként szükség lehet a régi gyökértömés eltávolítására, hogy meggyógyíthassuk a csontban létrejött gyulladásos gócot vagy csak egyszerűen a felületfertőzött gyökértömést szükséges cserélni. Speciális, erre a célra tervezett fúróval és gyökértömés lágyító anyaggal kifúrjuk a gyökértöméshez használt anyagot, föltágítjuk a maradék csatornarészt, lézerezzük, gyógyszerezzük a bevállt folyamatban és újra kezdjük a gyökérkezelést. Az idős gyökértömés egy idegszálnak fogható fel, melyet ettől kezdve ugyanúgy kezeljük, mint a megszokott gyökérkezelést: eltávolítás, tágítás, sterilizálás, továbbá a gyógyszerezés majd az újra megismételt gyökértömés. egyszerű gyökértömés eltávolítása ugyanúgy történik, mint Gyökértömés eltávolítása esetben, itt csak az a különbség, hogy nagyon egyszerűen kiszedhető a gyökértömő anyag, ezért kedvezményesebb árat kérünk el érte. További egyénre szabott információkért forduljon kezelő fogorvosához.

Lézeres sterilizálás gyökérkezeléshez

Az idegszál fájdalommentes eltávolítása után, szükséges a csatorna megtisztítása és baktérium-mentesítése (lézeres sterilizálás). Mivel a szájüregben az oxigént nem kedvelő kórokozók élnek túlsúlyban, ezért a soft lézer optimális megoldásnak bizonyul a baktériumok elpusztítására és ezáltal a csatorna sterilizálására. A lézer úgy fejti ki a hatását, hogy melléktermékként ózont szabadít fel és az üvegszálon keresztül pontosan oda viszi be koncentráltan, ahol szükséges. Lézeres sterilizálás során az oxigénmentes környezethez szokott baktériumok elpusztulnak, gyorsabban fertőtleníthető a gyökércsatorna, és gyorsan készíthető el a gyökértömés. Tehát a lézeres sterilizálás javasolt a gyökérkezelés során.

Ideiglenes gyógyszeres gyökércsatorna lezárás

A gyökérkezelés köztes fázisaiban gyógyszeres „pakolásokat” cserélünk a csatornákban. Ez azért szükséges, mivel a gyökércsúcs körüli szövetek gyulladása helyi gyógyszer oda juttatással csökkenthető a legoptimálisabban. Adott betegségnek megfelelő gyógyszert alkalmazunk, feltöltve vele a gyökércsatonákat és lezárva pár napra egy ideiglenes töméssel.

Gyökértömés laterál kondenzációval

Gyökértömés laterál kondenzációval: Egyik módja az úgynevezett laterál kondenzáció, amikor a képlékeny tömőanyag pálcikákat szorosan egymás mellé, illetve a csatorna falához préseljük. Hogy ezt végtől-végig pontosan tudjuk megoldani az szükséges, hogy a csatorna megfelelő módon fel legyen tágítva, illetve a benne lévő egyenetlenségek, görbületek átjárható módon ki legyen reszelve. A görbe csatornás fog esetében ez a művelet elég sok időt vesz igénybe. Ezt megkönnyíteni és felgyorsítani hivatott egy gépi tágító rendszer, mely lerövidíti ezt a hosszadalmas munkaidőt.

Gyökértömés hőkezeléssel

A gyökérkezelés több lépéses folyamat, melynek az utolsó lezáró fázisa: gyökértömés. Gyökértömés hőkezeléssel zárjuk be hermetikusan a gyökér csatornáját, mind a csont felé, valamint a koronai rész felé. Gyökértömés egy képlékeny anyaggal történik, mely felmelegítés hatására jól a csatorna falaihoz préselhető, résmentesen kitölthető vele minden üreg. Tehát a hőkezelt gyökértömés célja teljes mértékben átjárhatatlanná tenni a gyökércsatornát a baktériumok számára. Ez meggyorsítja a munkát, nagy segítséget nyújt a gyökércsatorna feltágításában, és tökéletesen biztosítja akár a nagyon görbe csatornák feltárását, kireszelését, garantálja a helyes gyökértömést, és ami a leginkább lényeges: a fog élettartalmának a megnövelését. Hőkezelést egy speciális géppel tudjuk elérni, melynek végződése gyökércsatornába vezethető be és a megfelelő impulzust leadva felmelegíti a gyökértömés anyagát, falállóbbá téve ezáltal magát a gyökértömést.

Speciális gyökértömés (Pro Root MTA)

Azon fogak esetében, amely körül gyökértömés vagy gyökércsúcs eltávolító műtét ellenére is található aktívan növekedő gyulladásos góc, akkor ez esetben egy speciális gyökértömés (Pro Root MTA) készíthető, ami a tökéletes megoldás lehet. Fontos, hogy gyulladásra való hajlamot kell mutasson, mivel csak ebben az esetben hat a készítmény, ellenkező esetben a fog nem menthető meg. Még ha nagyon csekély is a gyógyulási hajlama a gyulladásnak a Pro Root MTA olyan különleges gyógyszereket szabadít fel folyamatosan adagolva, melyek többnyire véglegesen begyógyít(hat)ják a gyökércsúcs gyulladását.
 

Gyökérkezelések:MennyiségÁr (Ft)
Gyökérkezelés elkezdése, feltárás, tisztítás + ideiglenes tömésfoganként8-12.000
Gyökértömés hőkezeléssel gépi tágító rendszerrelfoganként11-18.000
Gyökértömés laterál kondenzációval gépi tágító rendszerrelteljes száj9-14.000
Gyökértömés eltávolításafoganként9.000
Egyszerű gyökértömés eltávolításafoganként7.000
Speciális gyökértömés Pro Root MTA-valgyökércsat.10.000
Lézeres sterilizálás gyökérkezeléshezfoganként3.500
Ideiglenes gyógyszeres gyökércsatorna lezárásfoganként3.500