NiCo Dental Esztétikai Fogászat Budapest

Kivehető fogpótlások

A fogak, vagy akár a teljes fogazat elvesztése nemcsak az arc esztétikáját befolyásolja negatívan, de a  rágóképesség romlását, az emésztés folyamatának nehezítettségét  is maga után vonja, s nem kevésbé beszédzavarok megjelenéséhez is elvezet.
A fogazat elvesztése komoly önértékelési problémákhoz vezethet, pszichés gátlások alakulhatnak ki az érintettnél, mely az élet minden területére negatív kihatással bírhat. Ezen problémák áthidalására kivehető fogpótlások készíthetők, melyek az esztétikus arcberendezés visszaállítása mellett a rágási, hangképzési funkciókat is helyrehozzák. A kivehető fogpótlások kialakításakor a fogorvos számára elsődleges szempont a funkcionalitás mellett az, hogy az érintett könnyen megszokhassa viselését.
Kivehető fogpótlások használatára akkor kerül sor, ha nincs elég pillér (fog, foggyökérbe készített csapos felépítmény vagy implantátum), amin rögzített fogpótlást (híd) tudna elhorgonyozni a fogorvos. A fogbeültetés élretörésével a kivehető fogpótlások száma csökkenő tendenciát mutat, de anyagi okokból, illetve az időskori fogmedernyúlványok lebontódása kapcsán gyakran csak ez a megoldás jöhet számításba a pácienseknél. Kivehető fogpótlások tehát azok pótlások, melyek a maradó fogakhoz és a nyálkahártya csont alapzatához oldható módon rögzülnek, így a páciens által is könnyen eltávolíthatóak, pl. a mindennapos étkezések utáni tisztítás céljából. A kivehető lemezes fogpótlás a szájban még jelen levő saját fogak függvényében lehet részleges vagy teljes fogpótlás.
A részleges lemezes fogpótlás esetén előny, hogy a szájban található saját fogak nagymértékben hozzájárulnak a fogpótlás stabilitásához. Ez esetben a maradó fogakhoz kapcsokkal vagy un. finommechanikai rögzítőeszközökkel, esetleg teleszkóprendszerekkel kapcsolódhatnak a fogpótlások. A teljes kivehető fogpótlás - nevéből is adódik -, teljes fogatlanság esetében készül. A teljes kivehető fogpótlások stabilitása a komfortérzet érdekében műgyökerek beültetésével növelhető. A teljes kivehető fogpótlások az alábbi elemeket tartalmazzák: alaplemez, műíny és műfogak.
Az alaplemez műanyagból készül, s teljesen elfedi a szájpadlás nyálkahártyáját. Célja a műfogak tapadási erő révén történő rögzítése. A műíny tartja a műfogakat, esztétikailag utánozva az íny természetes rózsaszín színét. A műfogak is műanyagból készülnek, a fogak formája, színe tekintetében a beteg esztétikai igényeinek megfelelően az eredeti fogakhoz hasonlatos kivitelben.

A kivehető fogpótlásokról:

  • maximális esztétikai és funkcionális megoldást nyújtanak
  • tartós megoldás: a nyál és szájba kerülő ételek és italok hatására nem károsodnak
  • szervezetbarát, a szájüregben levő szöveteket sem irritálja
  • állandó hordást is lehetővé tesznek, kivételük éjszakára sem szükséges, csupán a fogsortisztítás idejére

Tisztítás: A kivehető fogpótlások tisztítására lehetőleg minden étkezés után kerüljön sor a gyógyszertárban, drogériában kapható speciálisan erre a célra kifejlesztett fogkefe segítségével. Ezen fogkefék feje nagyobb a hagyományos fogkefékénél. A fogsor fertőtlenítése csupán néhány percet vesz igénybe, speciális fogsor-fertőtlenítő tablettákkal révén.
Fogorvosi kontroll: A kivehető fogpótlások rendszeres fogorvosi ellenőrzése elengedhetetlen, eleinte hetente, majd havonta, de később már félévente is elegendő. Az első kellemetlen tünetnél forduljunk kezelőorvosunkhoz, aki felméri hol kell kicsit lecsiszolni belőle, milyen korrigálásra lehet szükség az íny esetlegesen fenyegető kisebesedésének elkerülése érdekében.

 
Kivehető fogpótlások:MennyiségÁr (Ft)
Teljes felső fogsor műanyag alaplemezzelfogsor130.000
Teljes alsó fogsor műanyag alaplemezzelfogsor130.000
Teljes alsó fogsor fém nehezékkelfogsor150.000
Felső részleges kapocs elhorgonyzású fogsor műanyag alaplemezzelmax 8 fog75.000
Alsó részleges kapocs elhorgonyzású fogsor műanyag alaplemezzelmax 8 fog75.000
Felső részleges kapocs elhorgonyzású fogsor fém alaplemezzelfogsor130.000
Alsó részleges kapocs elhorgonyzású fogsor fém alaplemezzelfogsor130.000
Felső részleges fémlemezes fogsor rejtett rögzítésselfogsor130.000
Alsó részleges fémlemezes fogsor rejtett rögzítésselfogsor130.000
Frézelt válldarab5.000
Rejtett rögzítő elemdarab29.000
Stégdarab29.000
Interlockdarab5.000
Primer teleszkóp koronakorona29.000
Szekunder teleszkóp koronakorona29.000
Felső teleszkóp elhorgonyzású fémlemezes fogsorfogsor150.000
Alsó teleszkóp elhorgonyzású fémlemezes fogsorfogsor150.000
Fogsortörés javításafogsor20.000
Fográpótlás szükséges alaplemezzelfoganként20.000
Kapocspótlás szükséges alaplemezzelkapocs20.000
Fogsor alábélelésfogsor22.000