NiCo Dental Esztétikai Fogászat Budapest

Lézeres fogászat

A korszerű fogászathoz – mint a gyógyítás más területeihez is – hozzátartozik ma már a lézerek használata is. Az orvosi lézereknek két fő fajtája van, a sebészeti és a lágy vagy soft lézer. A szájban lehetőleg a kombinált lézerkészülék használata ajánlott: piros fénnyel a nyálkahártya felszíni betegségeit, infravörös fénnyel a mélyebb területeket lehet elérni és kezelni. A lágy lézerrel végzett terápia rendkívül hasznos, de gyakran csak kiegészítő kezelés, és nem maradhat el a hagyományos akár gyógyszeres, esetleg szájsebészeti ellátás.
Lézeres fogászat: a különböző szájtünetek gyakran valamilyen más betegség megjelenési formái, ezért a lézerkezelés előtt az orvos nagy valószínűséggel belgyógyászati vagy más kivizsgálást kér. A szájbetegségek közül a herpesz kezelésében is jól alkalmazható a lágy lézer. A felnőtt lakosság kb. húsz százalékát érinti ez a kellemetlen probléma. Herpesz esetén az ajak viszket, majd hólyag keletkezik rajta, ami fájdalmas, kellemetlen - és nem is túl szép látvány. A herpesz tünetei egy-két hét után múlnak el. Lézerkezeléssel nagyon gyorsan el lehet mulasztani a herpeszt, főleg, ha idejében, az első panaszok, a feszülés, a viszketés megjelenésekor kezdi el a fogorvos a lézeres fogászat terápiát. Ilyen esetben két-három nap alatt megszűnnek a tünetek, s nem fejlődik ki a herpesz. Akit úgynevezett visszatérő herpesz gyötör, annál a kezelés hatására a kiújulás sűrűsége változik, vagyis sokkal ritkábban tér vissza a herpesz. Gyerekeknél a herpesz sokszor a száj nyálkahártyáján jelenik meg. Ilyenkor a pici fájdalomra panaszkodik, s nem tud enni. A soft lézerrel ez az állapot is gyorsan elmulasztható.
Lézeres fogászat: a visszatérő szájfekélyek, közismert nevükön az afták is sokaknak okoznak problémát. Ezek kicsiny, fehér színű fekélyek, fertőzéseredetűek, bár nem teljesen tisztázott, hogy mi idézi elő a megjelenésüket - nincs kizárva az allergiás ok sem. Sokszor az aftával együtt jár az azonos oldali, állcsont alatti nyirokcsomók duzzanata is. Kellemetlen, fájdalmas ez az állapot. Lézeres fogászat kezelése esetén az aftákat a fogorvos természetesen hagyományos módon is kezeli, de a lézerterápiától nagyon gyors javulás várható, és az afta ismétlő megjelenése is ritkul. Természetesen ajánlatos az afták kezelésekor a fogorvos által ajánlott diétát is betartani. Ha nehezen elérhető helyen található az afta, akkor a lézerre száloptikák is csatlakoztathatók, amelyekkel bárhol eléri a fény a kezelendő területet. A különböző szájfájdalmak, amelyeket éles fogak harapása vagy besorvadt, rossz fogsor is okozhat, illetve a fogpiszkáló okozta traumás sérülések után kialakult fájdalom gyógyulása általában hét-tíz nap. Soft lézerrel kezelve a fájdalom már az első alkalom után jelentősen csökken, s a tünetek egy-két nap alatt teljesen megszűnnek. Természetesen ha rossz a beteg kivehető fogsora, s az okozza a problémát, akkor a fogsort a fogorvosnak korrigálnia kell.
Használható a lézer fogászati beavatkozás esetében is, például ha olyan mély a szuvasodás valamelyik fogon, hogy már az ideget éri, de még él az ideg, akkor sokszor a lézerrel életben tartható az ideg, mert megindul a felszínen a hámburjánzás, és a gyógyszeres kezelések után a fog betömhetővé válik. Bizonyos esetekben a gyökérkezelés kiegészítésére is használható a lézer: például a gyökérkezeléssel járó hosszas procedúra kivédhető vele vagy megakadályozza a gyökérkezeléssel járó fájdalmak jelentkezését. Előfordulhat, hogy a lágy lézer a gyökérhártya-gyulladásnál is használható, valamint foghúzást követően, ha a páciens - az orvos utasítása ellenére - nem tisztította megfelelően a sebet a fogkefével. Ha ezt elmulasztotta, és begyulladt a fog helye, akkor a fájdalom csökkentésére, a kezelés kiegészítéseként is előnyös lehet a soft lézer.
Ideálisan kezelhetőek a lézerrel a fogágybetegségek. A soft és a hard lézer kölcsönös használatával, sterilezhetőek a kialakult csont- és ínytasakok, a baktériumok eltávolításával az íny meggyógyul és szorosan rátapad a fog nyakára. Fél évente megismételve a kezelést, a fogágybetegség karban tartható, sokáig kiküszöbölhető a csontpusztulás, sőt a megfelelő tisztán tartás mellett a csont is újraképződik.
A lézerfénynek rengeteg jótékony tulajdonságát maximálisan ki tudjuk használni a fogászatban, a fertőzések nagyon jól gyógyulnak a hatására, a szövetek regenerációját elősegíti, a fájdalom kialakulását meggátolja.
 

Fogászati megelőző kezelések:MennyiségÁr (Ft)
Lézeres ínyplasztikafoganként10.000
Lézeres ínykorrekciófoganként7.000