NiCo Dental Esztétikai Fogászat Budapest

Nobel Biocare implantátumok

Nobel Replace implantátum csavar

Nobel Replace implantátum csavar egy svéd gyártmányú termék, mely az implantátumok közül az egyik legnevesebb. Becsontosodása 80-90% körül van, optimális cilinderes formája és dupla önmetsző menete primer stabilitást biztosít már a becsavaráskor. Ez azt jelenti, hogy önmagát csavarja be a csontba, így már eleve nem mozgatható, stabilan áll a csontban, rögtön a műtétet követően sem távolítható el az implantátum csavar. A betekeréskor keletkező csontforgács számára is biztosítanak holt teret, a cilinder oldalában egy vájat található, mely arra szolgál, hogy ezt a csont forgácsot összegyűjtse, és a továbbiakban hasznosítsa a becsontosodás során. A cilinder alakú implantátum csavart egy első sebészi műtét alkalmával helyezzük be, előzetes labor vizsgálatok és fogászati mérések, tervezések után. A tervezés folyamán kiválasztjuk a megfelelő méretű Nobel Replace implantátum csavart, melynek vastagsága és hossza is számít, a csonttábla méreteitől függ, amelybe behelyezzük a csavart. Nobel Replace műtétnek adott menete van, előkészítjük az üreget, megfelelő fúrókkal feltágítjuk: implantátum méretétől függően betekerjük. Nobel Replace implantátum csavar titánból készül általában, melyről kimutatták, hogy biokompatibilis anyag, vagyis a szervezet sajátjának ismeri fel, és befogadja, nem löki ki. Implantátum csavar oldalain speciális maratással kialakított mikroszkopikus kesztyűujjszerű bemélyedések vannak, melybe benő a csontosodás alkalmával a csont, biztosítva az implantátum stabilitását az évek során, a biztos rágást. Műtét után: Nobel Replace implantátum csavart 4-6 hónapra teljesen bezárjuk, az ínylebenyt felette bevarrjuk, hogy baktérium mentes környezetben tudjon gyógyulni.

Nobel Replace implantátumra készített titán fej

A becsontosodás után következik egy második sebészeti beavatkozás, 4-6 hónap után újra feltárjuk az implantátumot és becsavarjuk a sebészeti felépítményt, melyre azonnal felkerül az ínyformázó csavar. Ezt 4-6 hétig kell fent hagyni, ez alatt történik meg az íny ránövése a sebészi felépítményre, illetve az ínynek egy kontúrt ad az ínyformázó csavar, mely szépen illeszkedik majd a korona széléhez, akár a természetes foghoz. A sebészeti felépítmény vagy implantátum fej készülhet titánból, vagy cirkóniumból. Biokompatibilitás szempontjából mindkettő megfelelő, a titán volt az első anyag, melyről kiderült a biokompatibilitás, vagyis az a tulajdonsága az anyagnak, hogy a szervezet sajátjának fogadja el, nem löki ki. A cirkónium a fogorvoslásban új fejezetet nyitott, melyről egyre inkább az derül ki, hogy nem csak a legesztétikusabb fogászati anyag, de a legellenállóbb is és biokompatibilitás szempontjából is kiválónak minősült. Ezért az implantációs szakágban a Nobel Replace implantátumra készített titán fej is egyre nagyobb teret hódít. Tehát, a konklúziókat levonva, ha az implantátum csavar titánból készül, akkor optimális esetben az implantátum fej is abból kell készüljön, illetve ha cirkóniumból van a beültetett csavar, akkor ugyancsak cirkónium fejet kell bele illeszteni. Az implantátum fej hordozza magán a majdani felépítményt, és az ínyformázó csavart is ideiglenesen, biztosítva az implantátum lezárást a szájüreg felé, gátat állít föl a baktériumokkal szemben, melyek ezek után nem tudnak behatolni a csontba és károsítani az implantátum csontosodását, illetve stabilitását. Nobel Replace implantátumok is már mindkét kivitelezésben is megvásárolhatóak (titán és cirkónium), tartva a lépést a technológia fejlődésével.

Nobel Replace implantátumra készített cirkónium fej

A mai tudomány állása szerint a cirkónium az egyik legesztétikusabb, legellenállóbb és ugyanakkor a legbiokompatibilisebb a ma ismert fogászati anyagok közül. Ezért manapság igen nagy teret kezd hódítani az implantáció területén is. Ugyanúgy készítik elő a felületét, mint a hagyományos titán implantátum fejét, és egyre inkább bebizonyosodik az is, hogy ugyanúgy ránőnek a csont- és lágyszövet sejtek is a cirkónium anyagára, mint a titánéra. A cirkónium esztétikusabb, mint a titán és a vékonyabb ínyű pácienseknél kifejezetten javasolt az alkalmazása, olyanoknál, akiknél áttetszhet a titán fémes színe az ínyen. Létezik már manapság titán allergia is, azoknál csak kifejezetten cirkónium sebészi csavart és felépítményt lehet alkalmazni. Nobel Replace implantátumra készített cirkónium fej akkor is előnyös, ha egy cirkónium korona készül majd az implantátumra, esztétikusabb lesz majd az összhatás. Manapság egyre gyakrabban ültetünk be frontfogak helyére implantátumokat, ezen a területen első sorban az esztétikum a döntő, ezért itt is cirkóniumban kell gondolkodnunk. Nobel Replace cég tarsolyában ma már igen nagy palettáját megtaláljuk a cirkónium implantátum csavaroknak és felépítményeknek, minden szituációra megfelelő megoldást nyújtva.

Nobel Replace implantátumra készített fémkerámia korona, hídtag

Ha megtörtént a lenyomatvétel az ínyformázás után, korona készül az implantátumra. Ez lehet fém-kerámia, gyakrabban ezt a megoldást választják a betegek, főleg ha titánból készül az implantátum feje is. Sok esetben a fog vagy a szájüregi helyzet nem engedi meg, hogy oda cirkónium korona, vagy híd készüljön, vagy egyszerűen a beteg anyagi okból kifolyólag választ fém-kerámia vállas koronát. Az implantátumra készített fémkerámia korona mindenképpen vállas előkészítésű kell legyen, különben annyira felsérti majd az ínyt, hogy az állandó gyulladásos állapotot idéz majd elő. Igaz, hogy a forgalomba lévő implantátumok nagy részénél az implantátum fej nem vállal készül, de a fogorvosnak módjában áll, hogy azt olyanná alakítsa. A neves cégek, mint pl. a Nobel Replace is, már forgalmaz vállas implantátum fejeket, melyeket nem kell csiszolgatni, igaz borsósabb az áruk is, de viszont pontosak és sok időt spórolnak meg az orvosnak és a páciensnek is. Ha egy mód van rá, akkor ezt a megoldást válasszuk, mivel kellemetlenségek sorától szabadulunk meg. A fém-kerámia korona, ugyanúgy készül, mint saját fogra, lenyomatvétel után a technikus elkészíti a koronát, melyet a fogorvos a rendelőben fogászati cementtel beragaszt vagy becsavaroz, a rendszertől függően.

Nobel Replace implantátumra készített cirkónium korona - szóló

Cirkónium sebészi felépítményére érdemes szintén cirkónium koronát kérni. Már eleve esztétikai okokból is választhatunk  cirkónium implantátum fejet, akkor ugyanilyen koronát is készítünk rá, egy fém-kerámia korona csak rontana a küllemen, illetve az ár-érték arány szempontjából sem optimális. Pontossági indítékból is dönthetünk a Nobel Replace implantátumra készített cirkónium korona mellett, gyorsabb és minőségileg is magasabb elvárások esetén. Fém allergiás betegnél csak ezt a típusú cirkónium koronát ajánljuk az ínygyulladás, fémes érzés, nyelvégés elkerülése végett. Cirkónium korona ugyanúgy készül, mint saját fogra. Lenyomatvétel alapján a technikus elkészíti a cirkónium alapú koronát, melyet a fogorvos a rendelőben felragaszt az implantátum fejre megfelelő ragasztóval. Külön tüntettük fel a szóló cirkónium korona részt és a hídtagot, mivel különböző az értékük, egy szóló, önálló koronába kevesebb anyag kell, mint egy hídtagba.

Nobel Replace implantátumra készített cirkónium korona - hídtag

Az elv ugyanaz, mint a cirkónium szóló korona készítése esetében, azzal a különbséggel, hogy több fog hiánya esetén nem minden hiányzó fogat kell beültetni, főleg anyagi meggondolásból, három fog helyére, pl. beültethetünk kettőt és ezekre készítünk egy hidat, mely így már háromtagú lesz.
A cirkóniumból készülő híd egy tagja kissé drágább, mint egy szóló korona, mert cirkóniumból kell belőle kialakítani az összekötőket is a tagok között, ezért több anyag kell hozzá, mint a sima szóló koronához. Ezért van az árlistában külön kiemelve. Nobel Replace implantátumra készített cirkónium korona - hídtag készülési technikája ugyanaz, mint a saját fognál, és ragasztása is ugyanúgy történik. cirkónium hidat készíthetünk cirkónium implantátum fejre is, illetve titán implantátum fejre. Előnyösebb, ha a korona és az implantátum fej ugyanabból az anyagból készül, akkor köztük a kapcsolat is biztosabb lesz.

Implantátumok, fogbeültetések:MennyiségÁr (Ft)
Nobel Replace implantátum csavardarab190.000
Nobel Replace implantátumra készített titán fejdarab85.000
Nobel Replace implantátumra készített cirkónium fejdarab99.000
Nobel Replace implantátumra készített fémkerámia korona, hídtagdarab45.000
Nobel Replace implantátumra készített cirkónium korona (szóló)darab79.000