NiCo Dental Esztétikai Fogászat Budapest

Részleges fémlemezes fogsor rejtett rögzítéssel

Alsó részleges fémlemezes fogsor esetében a rejtett rögzítés előnyös lehet, ha nagyon erős helyben tartásra van szükség a megmaradt fogakhoz, erősen elsorvadt, teljesen retentivítás nélküli, negatív gerinc esetén, vagy ha a lenti kivehető résszel szemben ugyancsak rejtett rögzítésű részleges protézis készül vagy egy ragasztott fém-kerámia körhíd van. (A fémlemezen kívül maga a rögzítő elem plusz költséget jelent.) Alsó részleges fémlemezes fogsor rejtett rögzítéssel akkor készíthető, ha legalább 2-2 teljes értékű fog van a középvonaltól jobbra és balra. Ezeket a fogakat egy hídban összekötjük, ezzel egybeöntve készülnek majd el a patent részei a rejtett rögzítő elemeknek, melybe, mint kulcs a zárba illeszkednek a protézis részbe kialakított mátrixok.

Felső részleges fémlemezes fogsor (protézis) rejtett rögzítéssel

A rejtett rögzítés előnyösebb a kapoccsal szemben, főleg a fenti fogsornál, mivel nem látható, viszont erélyesebb rögzítést is biztosít, ami csak bizonyos számú meglévő fog felett alkalmazható, különben kimozdítaná a fogakat a csontból. Felső részleges fémlemezes fogsor (protézis) rejtett rögzítéssel pont ugyanúgy rögzül, mint a kulcs a zárban: egyik része (patrix) a ragasztott hídba van ágyazva, míg a másik eleme (matrix) meg a kivehető részhez rögzül. A rejtett rögzítésnél az alaplemez kötelezően fém kell legyen, különben nem alakítható ki a rejtett rögzítés. (A fémlemezen kívül maga a rögzítő elem plusz költséget jelent.) A maradék fogakra (minimum 2-2 jobbra és balra a középvonaltól) híd kerül, melyet véglegesen ragasztunk a csonkokra. Ezek a fogak teljes értékű fogaknak kell lenniük, nem szabad, hogy mozogjanak.

Interlock

Protézis billenését gátló eszközről van szó, mely a protézis fémlemez részének nyúlványa és a frézelt vállas koronák közé vagy mellé ékelődik be. A részleges protézis elkészítésekor, mindig gondolni kell arra, hogy milyen nagy erők hatnak a kivehető részre, és a lehető legtöbb eszközzel megakadályozni, hogy ezen erők hatására a protézis lemozduljon a helyéről. Egy ilyen eszköz az interlock is. Az interlock leginkább az oldalirányú elmozdulást tudja megakadályozni.

Stég

Ez speciális változata a rejtett rögzítő elemeknek, mely a fogsor olyan részén készül, ahonnan 1 vagy 2 fog hiányzik. A meglévő fogak közé öntéssel olyan fémrúd kerül, melyre amolyan nyeregként „ül fel” a protézis műfogakkal ellátott része. Ez is plusz eszköz, ami meggátolja a protézis lemozdulását, rögzítve a protézist az alkalmas területhez.

Frézelt váll

Úgynevezett frézelt vállakra van szükség a kivehető rész ugyanabba a síkba való elhelyezéséhez, mint amelyikben a híd is van. Ezek a kis retenciók a fix rész nem látható felszínén kerülnek kialakításra. Kis bemélyedésekbe, a fém-kerámia fém részébe helyezi őket a technikus. Ezekbe a frézelt vállakba ülnek be a protézis fém lemezének nyúlványai, biztosítva a folytonosságot a híd és a kivehető rész között, illetve meggátolva a protézis tengely körüli elbillenését.

Kivehető fogpótlások:MennyiségÁr (Ft)
Interlockdarab5.000
Felső részleges fémlemezes fogsor rejtett rögzítésselfogsor99.900
Alsó részleges fémlemezes fogsor rejtett rögzítésselfogsor99.900
Stégdarab24.000
Frézelt válldarab5.000