NiCo Dental Esztétikai Fogászat Budapest

Részleges fogsor fém alaplemezzel (kapocs elhorgonyzású)

Felső részleges kapocs elhorgonyzású fogsor fém alaplemezzel

A műanyag kapocs elhorgonyzású részleges protézisektől az az eltérés, hogy a protézis résznek az alapanyaga öntött fém. Ez egy nagyon vékony fémlemez, mely abból a szempontból nagyszerű, hogy nagyon nehezen törik, nincs „műanyag öregedés”, könnyedén tisztán tartható, nem lesz kellemetlen szagú. Felső részleges kapocs elhorgonyzású fogsor fém alaplemezzel jobban bírja a rágóerő-hatásokat, erős arcizomzatú egyéneknél ilyen szempontból is tanácsos lehet. Az elhorgonyzó elemek ebben az esetben öntött kapcsok, melyeket a fém alaplemezzel egybe öntik. Ezek a kapcsok a legerősebb rögzítő elemek az eddig tárgyaltak közül, nem hajlik el, töréssel szemben is ellenállóbb. Hátrányuk, hogy ha a front tájékban vannak elhelyezve, láthatóak, ezért esztétika szempontjából nem javallott. A megmaradt fogazatra általában egy fix, véglegesen ragasztott híd kerül, melynek megfelelő domborulatot alakítanak ki a technikusok, melyen aztán ideálisan tudnak rögzülni a kapcsok.

Alsó részleges kapocs elhorgonyzású fogsor fém alaplemezzel

Az alsó részleges protézis alaplemezét előnyösebb fémből készíteni, mivel a lenti fogak sokkal erősebb rágónyomásnak vannak kitéve, ezért a műanyag gyakrabban törik. A műanyaggal szembeni előnye, hogy nem törik, nem lesz porózus, ezáltal jól tisztán tartható, nem lesz kellemetlen szagú sem. A fémlemezzel egybe önthetőek a kapcsok, melyek biztos rögzítést kínálnak, anélkül, hogy eltörnének hosszú távon vagy meghajlanának. Ezen fogsor esetében a látható területen elhelyezett kapcsok esztétikailag nem zavaróak, mert az emberek többségénél az ilyen fogak alig láthatóak, ezért a kapcsok sem lesznek szembetűnők.

Frézelt váll

Úgynevezett frézelt vállakra van szükség a kivehető rész ugyanabba a síkba való elhelyezéséhez, mint amelyikben a híd is van. Ezek a kis retenciók a fix rész nem látható felszínén kerülnek kialakításra. Kis bemélyedésekbe, a fém-kerámia fém részébe helyezi őket a technikus. Ezekbe a frézelt vállakba ülnek be a protézis fém lemezének nyúlványai, biztosítva a folytonosságot a híd és a kivehető rész között, illetve meggátolva a protézis tengely körüli elbillenését.

Stég

Ez speciális változata a rejtett rögzítő elemeknek, mely a fogsor olyan részén készül, ahonnan 1 vagy 2 fog hiányzik. A meglévő fogak közé öntéssel olyan fémrúd kerül, melyre amolyan nyeregként „ül fel” a protézis műfogakkal ellátott része. Ez is plusz eszköz, ami meggátolja a protézis lemozdulását, rögzítve a protézist az alkalmas területhez.

 
Kivehető fogpótlások:MennyiségÁr (Ft)
Felső részleges kapocs elhorgonyzású fogsor fém alaplemezzelfogsor99.900
Alsó részleges kapocs elhorgonyzású fogsor fém alaplemezzelfogsor99.900
Frézelt válldarab5.000
Stégdarab24.000