NiCo Dental Esztétikai Fogászat Budapest

Tejfog gyökértömése

Abban az esetben, ha nem tömjük be a gyermek lyukas tejfogait, előbb-utóbb annyira elromlanak, hogy az idegszál begyullad. Ilyenkor gyökér kezelni kell a fájó tejfogat is. Bár ez a tejfogaknál nehezen kivitelezhető, mivel ennek a gyökerei a fogváltásra felkészülve fokozatosan felszívódnak, ezért ha letömnénk gyökértöméssel a gyökereket (ugyanúgy, mint a felnőtteknél a végleges fogaiknál), akkor nem tudnának ezen az anyagon áttörni, más helyen bújnának elő, mint ahova szükséges lenne, valamint ez a gyökértömő anyag is szabadon a csontba kerülne (miután a tejfoggyökér felszívódik), ezáltal irritálva a csontot és gyulladást indítva el. Ezért az ilyen tejfogakat egyedi „mumifikáló” pasztával szoktuk letömni, ami beszivárog a gyökércsatornába, konzerválva és sterilen tartva a csatornákban lévő idegszálat. Megszünteti a fájdalmat és ugyanakkor biztosítja, hogy majdani a tejfoggyökér kellőképpen fel tudjon szívódni. Megtartja a tejfog gyökerének csúcsán lévő még élő szövetet, mely majd elindítja a gyökér felszívódását.
 

Tejfog húzás (extrakció)

Általában a tejfogakkal akkor kerülnek a gyerekek a fogorvoshoz, mikor nő mellette/vagy felette a végleges foguk. Ilyenkor ijednek meg a szülők, hogy ha netán ez így maradna, akkor fogszabályzó kell majd a gyermeküknek és ez okból elhozzák inkább a fogorvoshoz. A tejfogak legtöbb esetben egy mozdulattal eltávolíthatók (mivel teljesen vagy részlegesen felszívódott a gyökerük), és csupán az íny tartja őket a helyükön, ezért a legtöbb esetben injekció sem szükségeltetik: elegendő az íny Lidocain spray-el való érzéstelenítése is. Persze a legjobb megoldás az lenne, ha a gyermeket 3 éves korától rendszeresen behoznák a szülők a fogorvosi rendelőbe, kezdetben barátkozni a környezettel, később beletekinteni a szájába és ha van valami probléma azt megoldani fájdalommentesen, mintsem később súlyosabb gyulladások keletkezzenek, amit nem lehet minimális fájdalommal orvosolni, ezáltal a negatív élménytársítás már itt elkezdődik. Ezáltal idejében le lehetne kerülni, azt hogy a gyermek féljen a fogorvostól.

Tejfog tömés kemopolimerizációs anyaggal

A lyukas tejfogat is be kell tömni. Töméssel maga a tejfog élettartama nő meg, nem szívódik fel a gyökere idejekorán és mindaddig betölti a funkcionalitását, míg a végleges (maradandó) fog ki nem bújik. A tejfogakat lehet kemopolimerizációs (kémiai kötésű) készítménnyel kezelni (tömni). Ez egy speciális por-folyadék kiszerelésű ún. cement, melynek komponenseit összekeverve, 1-2 percen belül megkeményedik. Az ilyen cementek nagy része fluort szabadít fel kötés után, mely nem engedi, hogy a tejfog újra kilyukadjon.

Tejfog tömés fotopolimerizációs anyaggal

A 10-12 éves korú gyermekeknél már a tejfogat is be lehet tömni fotopolimerizációs (fény hatására kötő) anyaggal, amely nem más, mint a fényre keményedő, fogszínű tömőanyag, melyet a felnőttek többségénél használunk. Ennek előnye, hogy amint megvilágítjuk, azonnal bekeményedik, nem kell kivárni az 1-2 percet sem. Ha a gyermek nyugtalan, nyáladzik, vagy hányingeres típus, akkor ez a megoldás bizonyul a legpraktikusabbnak, mivel gyorsan átesik a tömésen.

Szuvas tejfog első kezelése (rózsaszín cementtel)

A tejfogakat is érdemes kezelni, főleg ha azt látjuk, hogy kiterjedt szuvasodások vannak jelen a gyerek szájában. Nem kell abban a tévhitben élni kedves anyukák és apukák, hogy a gyerek úgy is lecseréli azokat a csúnya, fekete tejfogait. Ha az előd tejfog szuvas volt és nem kezelték, elhal benne az idegszálacska, begyullad körülötte a csontszövet, addig-addig, míg a végleges fog csírája is sérül. Emiatt a hanyagság miatt a gyereknek már eleve szuvasan illetve sötét foltokkal együtt bújnak elő a végleges fogak, amelyek már csak fúrással kezelhetőek. Amennyiben a gyermekük tejfogai feketék, barnás folt van rajtuk, kérjük, azonnal forduljanak a fogorvoshoz, mivel ő még időben megtudja előzni a nagyobb bajokat. A szuvas tejfogat első körben be kell tömni. A mi rendelőnkben a tejfogakat speciális üvegionomér cementtel szoktuk elsőre betömni, melynek rózsaszín lesz a színe, mikor megkeményedik. A cement keményedés után, folyamatosan nagy adag fluort bocsát ki a fogszövetbe, meggátolva a fog alászuvasodását. Ezzel a töméssel átvészelheti a gyerek a fogcserét és egészséges csontfogakat növeszthet.

Szuvas tejfog további kezelése (GC Tooth Mousse)

Ha tömeges szuvasodások vannak a gyerek tejfogain, akkor azokat kezelni kell. Ha már megtörtént a szuvas fogak első kezelése rózsaszín cementtel, akkor rendszeresen hozni kell a gyereket ellenőrzésre a fogorvoshoz. Az ellenőrzés alatt a fogorvos megnézi milyen állapotban vannak, és megelőzésképpen megpolírozza őket GC Tooth Mousse krémmel. Ettől a fogak felszíne simább és síkosabb lesz, nehezebben tapad meg rajtuk a lepedék. Ugyanakkor a krémből további fluor mennyiséget tud a fogzománc magához venni, ha szükséges.
 

GyermekfogászatMennyiségÁr (Ft)
Szuvas tejfog első kezeléseelső alkalom10.000
Szuvas tejfog további kezelése (GC Tooth Mouse)2. alkalomtól4.000
Prevenciós barázdazárásfoganként10.000
Tejfog tömés kemopolimerizációs anyaggalfoganként9.000
Tejfog tömés fotopolimerizációs anyaggalfoganként12.000
Tejfog húzásfoganként8.000
Tejfog 'gyökértömése'foganként12.000